vineri, 31 ianuarie 2014

Cartea "OMUL şi MAŞINA" de Thomas Molnar, traducerea Manuel VALERIU

Cartea "OMUL şi MAŞINA" de Thomas Molnar, compusă din două părţi:
"Eu, Simah, prefectul Romei" şi "Omul şi maşina" - de Thomas Molnar
- în traducerea și prefața lui Manuel VALERIU - E-mail:  valeriu.manuel@yahoo.com 
 [Material publicat cu acordul traducătorului cărţii, D-nul Manuel Valeriu din Sibiu]*
_________________________________________________________________________________________________________
Thomas Molnar - "Eu, Simah, prefectul Romei", urmată de "Omul şi maşina", traducere din franceză de Manuel Valeriu 
Editura Logos, Bucureşti, 2013, ISBN 978-973-8131-81-1

"Un autor maghiar, catolic, tradiţionalist, format intelectual în cultura franceză, dar consacrat în SUA, ţara sa de refugiu, care a copilărit în Oradea interbelică (fără să adere la spiritul revizionist maghiar) şi a făcut rezistenţă antinazistă în Belgia ocupată (scăpat ca prin minune de execuţie în lagărul Buchenwald), autor al unei opere vaste – nu mai puţin de 44 de cărţi şi nenumărate articole –, dar mai degrabă marginalizat de cultura dominantă, acestea ar fi, telegrafic, reperele biografice ale lui Thomas Molnar (1921-2010). Prima traducere în limba română, pe care o datorăm profesorului Manuel Valeriu (un dascăl de cultură interbelică, un secol mai târziu) şi editurii bucureştene Logos, ne oferă o întâlnire cu unul dintre cei mai lucizi martori ai vremurilor noastre. O întâlnire întârziată, dar nu inoportună. Th. Molnar este preocupat, de fapt, de o singură temă, tema prin excelenţă a confruntării dintre cultura de inspiraţie creştină şi cea postcreştină: „răul modern” –ca să cităm titlul unui volumul al său de convorbiri – sau, poate mai precis, decadenţa modernă. Prin aceasta îl putem recunoaşte în proximitatea unor conservatori precum catolicii francezi: Joseph de Maistre, Charles Maurras, Georges Bernanos sau americanul Russell Kirk şi, în acelaşi timp, în galeria, mai heteroclită, a criticilor decadenţei, alături de Spengler, Heidegger, George Orwell, Marcel de Corte, Pierre Chaunu, Michel Henry sau Alexandr Zinoviev.
Volumul de faţă – considerat de autor „cartea de suflet”, ne informează traducătorul – conţine două eseuri, apărute iniţial în 1999, aparent heterogene. În primul, „Eu, Simah”, Th. Molnar se compară cu un martor al înfrângerii Imperiului Roman de către creştinism, pentru a surprinde o diferenţă majoră între declinurile pe care le trăiesc cei doi contra-temponani: în sec. al VI-lea creştinismul nu doar înlocuia, ci şi moştenea antichitatea greco-romană, ambele culturi recunoscând o „indestructibilitate a fondului natural al lucrurilor”. În schimb, în sec. al XX-lea, asistăm nu doar la o succesiune, ci la o dislocare culturală. Desacralizarea, tehnocratizarea, planificarea socială şi individuală se bazează pe ideologia de-naturării vieţii şi conduce la epuizarea energiilor vitale. Inventariind marile teme esenţiale ale civilizaţiei noastre („Franţa” – o metonimie a Europei „Biserica”, „Universitatea”, „Cultura”), Molnar schiţează tabloul simptomatologic a ceea ce consideră a fi cea de-a treia mare tranziţie culturală la scară istorică, cea de la sacru şi clasic la societatea-uzină, omul-robot şi universul-maşină (anterioarele fiind cea de la Atena la Roma şi cea de la Urbe la Ecclesia, în vremea lui Simah). În centrul acestei răsturnări stă fatala separare dintre cunoaştere şi valori, bazată pe prejudecata că „trebuie să existe o ruptură între judecată şi conduita morală, căci altfel judecata poartă viciul religiei, viciu transmis prin morala creştină” (p. 32). Eliberată de morala utilizată, de altfel, ca să ia locul religiei, noua civilizaţie nu mai recunoaşte decât imperativul unei libertăţii luciferice, promovate cu mijloacele politice cele mai puternice: „E vorba de mult mai mult decât de moravuri depravate. Lumea a mai văzut şi altele. Ceea ce este nou e lichidarea forţată, de Stat, dar deja mondială, a structurilor familiale, sociale […]. Familii de lesbiene cu dreptul de a adopta copii; culte orgasmice; jocuri sexuale la şcoala primară; interzicerea părinţilor de a-şi spune cuvântul atunci când fiica lor concepe, apoi avortează; secte satanice; scene de viol urmate de tortură şi de omor autorizate pe video de Curtea Supremă, în numele libertăţii de expresie” (p. 34) .
Molnar identifică în „aderarea la iluzii” esenţa oricărei ideologii – demonstraţia caracterului utopic şi anticreştin al ideologiilor moderne o face în volumul Utopia, the perennial heresy (1967) –, metoda intelectuală consacrată a establishment-ului politic modern. Rezultatul? „Omul, ficţiune goală”. De fapt, golită de telos-ul ei etern şi reumplută de teluricul prometeian.
Este rostul celui de-al doilea eseu, „Sufletul şi maşina” (în original), să completeze analiza acestei transformări. „Nu înţelegem absolut nimic din civilizaţia modernă dacă nu admitem mai întâi că ea este o conspiraţie universală împotriva oricărui fel de viaţă interioară”, afirma, deja la mijlocul veacului trecut, Bernanos (în La France contre les robots, citat în Nota asupra ediţiei, a traducătorului, p. 9). Molnar priveşte raportul dintre om şi tehnologie în contextul mai larg al masificării şi centralizării vieţii sociale, procese dialectice însoţite de stabilirea unui „sistem nervos global” într-o societate a supravegherii şi atotcontrolului. Or, libertatea atât de proclamată este la opusul mitizării sau mecanizării omului. Putem evita bascularea catastrofală între aceste extreme, când „instalarea tehnologiei în eul nostru individual şi colectiv” are deja o forţă ireversibilă? „Iată chiar dilema modernităţii”, consideră Molnar. „Dacă este confirmat că fiinţa umană e capabilă să absoarbă maşina şi funcţiile sale în forul său interior, să asimileze prin ţesătura epică şi morală ceea ce pare să îi fie cel mai îndepărtat şi cel mai ostil, teza acestei cărţi renunţă la pretenţiile sale” (p. 131-132). În cele din urmă, concluzia sa este negativă: „Maşina este respingerea a ceea ce omul e capabil prin propriile sale forţe şi cu ajutorul lui Dumnezeu.” (p. 146). Însă la o reflecţie  asupra acestei probleme vitale pentru supravieţuirea noastră sunt chemaţi cititorii înşişi, în special teologii. Acestora autorul le adresează un avertisment ce merită subliniat: „Teologii lumii noi aderă la aceleaşi programe – în privinţa «problemelor zilei» – ca şi ideologiile laice, agenţii de publicitate şi politicienii” (p. 30). Opera lui Thomas Molnar este un model de apărare a valorilor tradiţionale, fără păcatul capital al ideologizării."*
Conf. Dr. Sebastian Moldovan

luni, 27 ianuarie 2014

Suplimentele alimentare: vitale pentru o bună sănătate

Suplimentele alimentare: vitale pentru o bună sănătate!
Suplimente naturale sunt necesare mai ales în sezonul rece, pentru o bună imunitate şi o digestie optimă: mierea de albine naturală, polenul, propolisul, lăptişorul de matcă, păstura (toate de origine apicolă), spirulina, germenii de grâu şi zeolitul (ultimul pentru combaterea efectelor negative ale radiaţiilor, dar şi pentru eliminarea metalelor grele din organism). Recomandăm detoxifierea simplă de 2 ori pe an plus apa de izvor, de munte, naturală, direct de la sursă (Izvoul Liei din Polpaca plus izvorul captat în Răşinari cu apă mai de sus de Păltiniş ş.a.). Toate la sfatul medicului!

Mierea de albine naturală

Mierea naturală de albine înseamnă sănătate, ea este neutră - adică nu este nici acidă nici bazică. Mierea combate efectul otrăvurilor. Atenţie: mierea nu se fierbe şi nici nu se pune în băuturi fierbinţi sau calde (lapte, ceai etc.), deoarece la temperaturi de 100 grade Celsius şi chiar la plus 34-36 grade, mierea îşi pierde o parte din calităţi, din proprietăţi, iar principiile sale nutritive (de exemplu enzimele naturale conţinute de miere) devin inactive sau chiar sunt distruse termic sau inhibate. Mierea care se cristalizează şi devine aprope solidă, este naturală şi nu-şi pierde proprietăţile.
În funcţie de tipul de miere, aceasta conţine numeroase principii nutritive şi principii active: vitamine, minerale, oligoelemente, enzime, zaharuri naturale (bune, sănătoase), acizi organici, amninoacizi şi multe alte componente (substanţe) benefice - unele încă nu au fost identificate. De exemplu mierea polifloră de albine conţine numeroase vitamine (complexul B, vit. C ş.a.), săruri minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, ş.a.), enzime, zaharuri (glucoză, sucroză – adică o formă de zahăr natural, şi fructoză), acizi organici (acid gluconic, acid lactic), aminoacizi ş.a..
Este important ca albinele să fie sănătoase, iar inflorescenţele din care albinele au recoltat polenul, să fie în zone nepoluate, şi să fie în stare cât mai naturală, nestropite cu pesticide, insecticide etc... Atenţie la faptul că în comerţ se întâlnesc cazuri de miere lungită cu apă sau falsificată prin adoaos de glucoză, de apă cu zahăr etc..
Mierea naturală de albine susţine imunitatea şi, în mici cantităţi consumate zilnic (1-2 linguri / zi), are efecte pozitive, ea având şi un gust plăcut. Mierea de salcâm este singurul tip de miere de albine care nu denaturează (deci nu modifică) gustul propriu al băuturilor în care este adăugată - în ceai călduţ, lapte călduţ (sub 34 de grade Celsius).
Atenţie ca pe borcanul cu miere să fie înscris „standard”, „STAS”, Provenienţa mierii, şi este de preferat să nu consumaţi miere din amestecuri de miere (scrie pe etichetă „amestecuri de miere”), căci este posibil să nu fie de calitate superioară.
Mierea este un supliment alimentar miraculos şi, alături de polen, propolis, păstură, lăptişor de marcă (toate din gama apicolă), contribuie la o bună stare a sănătăţii prin asigurarea anumitor principii active absolut necesare pentru un organism funcţional sănătos! Atenţie la alergii şi alergeni – consultaţi medicul şi farmacistul!

Polenul

Produs de albine, polenul poate fi considerat un aliment-supliment-medicament înzestrat cu proprietăţi deosebite. Polenul albinelor conţine cca 20 % miere de albine (deci aproximativ o cincime miere). În funcţie de diverşi factori instabili precum: zona de provenienţă, de plantele din care s-a recoltat polenul de către albine, în funcţie de condiţiile de păstrare, de starea de sănătate a albinuţelor etc.), polenul (poate) conţine,în proporţii variabile şi deci, oscilante: acid nicotinic, tiamină, piridoxină, lactoflavină, ribiflavină, vitaminele B, C, D, E, A, biotină ş.a.. Conţine enzime, dar şi acizi aminaţi (în ordinea descrescătoare a concentraţiei): leucină, lizină, valină, arginină, izoleucină, fenilalanină, histidină şi treonină, metrionină, triptofan. Conţine (săruri) minerale şi oligoelemente: potasiu, calciu, magnexiu, siliciu, fosfor, cupru, fier, mangan, sulf, clor ş.a.. Excluzând cazurile de alergii la polen şi la alte componente, polenul are proprietăţi excepţionale, alături de propolis ş.a.. Ca dozare, se îcepe cu o doză zilnică de o linguriţă, ajungâdu-se treptat până la o lingură de polen, pentru adultul normal şi fără probleme (dimineaţa, pe stomacul gol, după o reţinere în gură, a polenului, spre „dizolare-topire” în salivă, urmată de înghiţirea polenului). Doza este şi în funcţie de greutatea corporală a omului, în funcţie de vâstă (la copii nu foarte mici se administrează doze mai mici, cca o jumătate de linguriţă), în funcţie de starea de sănătate, de afecţiunile principale şi asociate de care suferă omul, în funcţie şi de alţi factori interni şi externi, vizibili şi nevizibili, cunoscuţi şi neştiuţi ... Necesar şi de folos este sfatul medicului, al nutiţionistului (atenţie la eventualele alergii) şi la stareaîn care se află polenul şi vezi şi ceilalţi factori de influenţă menţionaţi). Se fac cure de 1-2 săptămni (deci de cca 7-14 zile), urmate de pauze.
Polenul se foloseşte cu bune rezultate în astenii, insomnie, nervozitate, dar şi în artroză vertebrală, util pentru imunitate ş.a.. Se poate găsi şi în comerţ sub formă de polen uscat şi de polen care se păstrează la frigider (refrigerat) la cca 4 grade Celsius. Dacă nu sunt contraindicaţii, sensibilităţi, recomandăm polenul care se păstrează la frigider căci, în principiu, are mai multe enzime active decât polenul uscat care, însă are avantajul că nu trebuie ţinut la frigider, polenul uscat putând fi purtat practic în buzunar în ambalajul original al producătorului.

Propolisul

Propolisul este un produs al albinelor care conţine peste 50% răşini şi balsamuri, conţine ceruri (sub 30%), uleiuri eterice şi aromatice (cca 10%), polen, dar conţine şi aminoacizi, enzime, vitamine (A, B, D, E, PP), hormoni naturali, flavone, flavonoizi,
acizi organici (acid ferulic, cinamic, acid cafeic), săruri minerale (zinc, fier, magneziu, cupru, mangan, cobalt, aluminiu, calciu, siliciu, bariu, vanadiu ş.a.) ş.a..
Propolisul (care este practic diluat de procesator / producător) are proprietăţi excepţionale antiseptice, în susţinerea imunităţii, în refacerea ţesuturilor, chiar a ţesutului osos, bun cicatrizant, cheratogen şi cheratoplast ş.a.. La fel, atenţie la alergii şi alergeni - cereţi recomandarea medicului şi a farmacistului!

Spirulina şi zeolitul

Mai amintim suplimentele: spirulina, germenii de grâu şi zeolitul (ultimul pentru combaterea efectelor negative ale radiaţiilor, dar şi pentru eliminarea metalelor grele din organism - metale care pot proveni, uneori, din peşte cu conţinut de metale grele, din legume şi fructe din soluri poluate cu metale grele ş.a.). Vedeţi la magazinele cu profil naturist - puteţi cere recomandarea vânzătorilor căci ei ştiu, în principiu, care mărci sunt mai cerute de clienţi, care sunt mai bune.
În încheiere vă recomandăm detoxifiere simplă (dezintoxicare) de 2 ori pe an - prin post şi consum de fructe naturale autohtone, consumul de legume, fructe şi verdeţuri naturale proaspete, consum redus de alimente prea prelucrate industrial (adică şi intens aditivate, cu E-uri multe sintetice) plus odihnă suficientă şi mişcare fizică (plimbări, jogging, aerobic, înnot - sport), cu un program zilnic normal şi echilibrat... plus optimism şi veselie, chiar râs, căci în pofida părerii unora, râsul nu îngraşă şi este foarte sănătos... garantat!

SURSE:

  • Răzvan-Ioan TULPAN, Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012
  • Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Editura Cimarron, Sibiu, 2011
  • Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Editura Ceres, Bucureşti, 1987
  • http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

Despre autor:
Răzvan Ioan Tulpan este autor a 9 cărţi. Este analist, colaborator independent permanent - autor de articole în publicaţii, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .

Autorul Răzvan Ioan Tulpan publică articole şi în ziarul local MESAGERUL de SIBIU, care are redacţia pe str. Revoluţiei nr. 1, et. 1, Mun. Sibiu.

_______________________________

 COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT! 
                          EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.                          
   G  R   A  F  I  C  Ă  : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a. 
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com            

Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!    OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!   OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! 
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai  în perioada 09-16 decembrie 2013!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

 VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! 
OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.11.2013! adăugată în 2018, actualizată! VĂ AŞTEPTĂM!
 
                                                                                                                                                                          Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.11.2013! VĂ AŞTEPTĂM!
1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 09-16.12.2013! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ .
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! >

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

               GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
                                             < GARANTAT un CADOU GRATIS în luna IANUARIE 2014:

                             Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate ULBS şi

                                                            Pasul 2) iei legătura cu autorul şi

                                  Pasul 3) cumperi în luna IANUARIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,

                                              ...  ATUNCI poţi primi
                                                   GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
                                                              a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, 
stafide sau alune ş.a.
sau 
                                                                  b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)
sau
d) o carte BONUS GRATUIT GARANTAT!

                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!

                          CONTACT  E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * *



vineri, 24 ianuarie 2014

A L I M E N T A Ţ I A în ERA G L O B A L I Z Ă R I I ! NOI PROVOCĂRI!

A L I M E N T A Ţ I A  în  ERA  G L O B A L I Z Ă R I I !... NOI PROVOCĂRI!


Globalizarea şi economia alimentară

Acum, în era globalizării, există o serie de probleme şi riscuri specifice generate de: distrugerea solurilor (şi prin folosirea pesticidelor, ierbicidelor, a anumitor îngrăşăminte artificiale, sărăcirea solului prin nerotaţia culturilor ş.a.), plus riscul de propagare necontrolată a unor maladii, riscul de răspândire şi consum de materii prime şi alimente necorespunzătoare, de OMG / GMO ş.a.. Globalizarea transporturilor, exporturilor, respectiv importurilor de diverse produse (alimente, materii prime, îngrăşăminte, animale, plante, seminţe, etc.) generează bunăstare dar şi probleme majore (vezi boala vacii nebune, gripa aviară şi cea porcină ş.a.). Global, nu sunt viabile capacităţile reale de a răspunde avalanşei inevitabile de consecinţe negative de acest tip, fiind slăbită siguranţa alimentară şi deci, sănătatea. În situaţia actuală, Programul Global de Alimentaţie se declară incapabil de a asigura hrana pentru polulaţiile din Africa Subsahariană.

Fenomene meteorologice anormale

Fenomene cu impact major (zonal, chiar regional), anomalii precum fenomenul natural „El Nino” (cunoscut şi de temut fenomen care afectează zone destul de extinse), variaţiile anormale de temperatură ş.a., inversarea anotimpurilor + toate acestea şi sub infuenţa negativă a poluării globale, generează şi vor genera anomalii: secetă, furtuni, inundaţii, eroziune, ninsori în zone improprii ninsorilor care generează recolte distruse, productivitate scăzută la diverse recolte ş.a., adică crize, toate acestea şi ca urmări (consecinţe) directe şi indirecte ale poluării globale dintr-o lume globală. Astfel, in ultimii 10-15 ani, o serie întreagă de anomalii climaterice, meteorologice generate cu siguranţă şi de poluarea globală (după cum susţin şi recunosc şi specialiştii) constând în inundaţii masive, secetă nefirească însoţită de incendii, fenomene precum uraganele, tornadele, plus creşterea generalizată a temperaturii globale, manifestarea tot mai accentuată a efectului de seră etc. au dovedit că poluarea este o „bombă” puternică cu efecte pe termen scurt, mediu, lung şi foarte lung, dar şi cu efect întârziat, „bombă” care reprezintă tocmai efectele activităţilor umane poluatoare iresponsabile, generate în principal prin nepăsarea celor care conduc marile industrii, a numeroaselor coproraţii ş.a. care, pur şi simplu sfidează natura, sfidează mediul inconjurător şi spaţiul extraterestru, sfidează umanitatea, lăsand generaţiilor viitoare (adică iclusiv copiilor, nepoţilor şi stră-stră-strănepoţilor noştrii şi ai lor) o grea moştenire „neagră” generată inclusiv şi de riscurile reale ale utilizării nepaşnice şi paşnice a energiei atomice (nucleare), după cum au dovedit numeroasele experienţe şi experimente atomice militare şi nemilitare – vezi şi exploziile atomice deosebit de grave, de puternice şi de devastatoare de la centrala atomică de la Cernobâl (Rusia – URSS) din 26 aprilie 1986 şi, mai recent, de la centrala atomică de la Fukushima din Japonia (arhipelagul nippon) de anul trecut - 11 martie 2011.

Revoluţia albastră” alimentară

Acvacultura ar putea atenua considerabil efectele negative globale prezente în ultimele decenii, şi chiar cultura algelor ar fi o posibilă alternativă, după cum susţinea, în deplină cunoştinţă de cauză, şi cunoscutul şi apreciatul explorator francez Jacques-Yves Cousteau, care a vizitat România şi mirifica Delta Dunării în anii '90.

Emisii de gaze

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO a ONU) declară că, aproape 20% (deci cca o cincime) din emisiile de gaze de seră provocate de activitatea umană ar fi generate în urma creşterii animalelor de fermă precum bovinele, căci aceste animale rumegătoare, în urma digestiei emit "gaze" poluatoare.

Alimentaţia fast-food - nesănătoasă

Atenţie la problematica presantă şi extrem de gravă (cu impact major asupra sănătăţii fizice dar şi mintale a consumatorilor - mai ales a copiilor) a alimentaţiei de tip fast-food şi junk-food, care afectează în special copiii şi tineretul. În această conjuctură este necesară şi de un real folos cooperarea dintre autorităţile statale şi internaţionale, ministere (www.fda.gov, Ministerul Sănătăţii şi cel al Agriculturii din România, Protecţia Consumatorilor etc.), organizaţii internaţionale, asociaţii diverse (de stat şi private), ONG-uri, producători, procesatori, şcoli, consumatori, etc.. Aceasta în scopul declarat şi fundamental al schimbării vizibile a direcţiei nefireşti şi anormale în care se îndreaptă, din păcate, consumatorul... şi, în fapt, copiii, tineretul - viitorii adulţi ai ţăriilor lumii, aceasta în condiţiile în care numeroase alimente ne pot îmbolnăvi!

Expansiunea urbană, noile sau deja consacratele tendinţe şi curente nesănătoase în alimentaţie, poluarea ş.a. cu interacţiunile globale, s-au dezvoltat prin interacţiuni diverse, prin manipulări, prin publicitate neloială şi prin alte mijloace, prin false teorii privind alimentaţia. Actualul sistem alimentar (complex şi defectuos, cu un grad de risc destul de ridicat şi practic fără un viitor viabil şi acceptabil) trebuie modificat, reformat, încât să sufere modificări majore benefice pentru consumatori, pentru mediu, pentru Planetă ...! Evident că pârgiile politice, legislative, bancare, ale FMI, BM, BERD, lobby-ul, grupurile de interese/presiune, ONG-urile, mass-media, consumatorii în sine (ca celule de bază privind consumul) au un cuvânt mai greu sau mai slab de spus în actuala lume a globalizării, unde banii, informaţiile, tehnologiile, profiturile maximizate imoral, puterea, conduc lumea... o lume tot mai alienată şi mai artificială!

Despre autor:
Răzvan Ioan Tulpan este autor a 9 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
Autorul Răzvan Ioan Tulpan publică articole şi în ziarul local MESAGERU de SIBIU, care are redacţia pe str. Revoluţiei nr. 1, et. 1, Mun. Sibiu.

  • SURSE:

_______________________________

 COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT! 
                          EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.                          
   G  R   A  F  I  C  Ă  : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a. 
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com            

Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!    OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!   OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! 
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai  în perioada 09-16 decembrie 2013!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

 VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! 
OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.11.2013!  adăugată în 2018, actualizată! VĂ AŞTEPTĂM!

 Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 


OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.11.2013! adăugată în 2018, actualizată!

1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 09-16.12.2013! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ .
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! >

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

               GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
                                             < GARANTAT un CADOU GRATIS în luna IANUARIE 2014:

                             Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate ULBS şi

                                                            Pasul 2) iei legătura cu autorul şi

                                  Pasul 3) cumperi în luna IANUARIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,

                                              ...  ATUNCI poţi primi
                                                   GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
                                                              a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, 
stafide sau alune ş.a.
sau 
                                                                  b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)
sau
d) o carte BONUS GRATUIT GARANTAT!

                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!

                          CONTACT  E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * *