luni, 5 mai 2014

SĂNĂTATE cu busuioc, porumb, fasole...

Sănătate... cu alimente naturale, româneştide la ţară!
Busuiocul, porumbul sau fasolea... pentru o alimentaţie naturală!
Să consumăm alimente naturale, de la ţară, căci susţin sănătatea!

Pentru a avea şi a menţine o stare bună a sănătăţii este necesară îndeplinirea unor condiţii care înseamnă şi atenţie sporită la ceea ce cumpăm din comerţ: atenţie la alimentele şbăuturile consumate, la produsele de igienă corporală folosite, la diversele cosmetice... Atenţie la stres şi... atenţie la mişcarera fizică şi la starea de spririt de zi cu zi, căci toate acestea plus factorii de mediu ş.a. ne afectează sănătate şi viaţa de zi cu zi! Sănătatea nu înseamnă doar alimentaţie sănătoasă. Alimentele naturale / organice / de la ţară aflate în stare cât mai naturală, necrescute cu pesticide şi insecticide, fără îngrăşăminte sintetice, nemodificate genetic ş.a. susţin sănătatea şi nu scurtează viaţa, dacă nu sunt prelucrate (procesate) industrial cu aditivarea intensă cu diverse chimicale. Aşadar este important să folosim alimente, cosmetice, produse cât mai naturale, fără chimicale – fără consevanţi sintetici etc.. Sănătatea este nepreţuită! Mens sana in corpore sano!

Busuiocul (Ocimum basilicum)
Se folosesc frunzele proaspete sau uscate de busuioc şi planta întreagă uscată, fiind un condiment foarte aromat. Conţine uleiuri esenţiale: camfor, camfor de busuioc, estragol, cineol, lineol, linalol, ocimen, timol, pinen, metilcavicol. Busuiocul conţine esenţă, glicozide, saponină, tanin ş.a. Are efect afrodiziac, întăritor, tonic nervos, dar şi uşor sedativ şi tranchilizant, lenitiv, carminativ, diuretuic, febrifug, efect galactacog şi galactogen, efect vulnerar, stimulent al secreţiei de lapte (pentru femeile care alăptează) şi regulator (normalizator) al menstruaţiei (efect al acţiunii frunzelor de busuioc) ş.a.. Se recomandă consumul (evident că în cantităţi foarte mici şi mici) de ocimum basilicum în probleme de sănătate (afecţiuni) de natură nervoasă precum anxietate, angoasă, insomnie, migrenă (nervoasă), oboseală, dar şi în epilepsie şi vertij. Această plantă aromatică este folosită de sute de ani cu folos în afecţiuni urinare dar şi în afecţiuni de natură ginecologică (menstruaţie rară sau insuficientă, în tulburări de ciclu menstrual). Ocimum basilicum este util în problemele de digestie: crampe la stomac (dureri), spasm, gastrită, vărsături (vomismente) şi în afecţiuni intestinale precum balonare şi flatulenţă, enterită, constipaţie, infecţii intestinale. Busuiocul este util în TBC (tuberculoză), guturai şi tuse, în caz de pierdere a mirosului (anosmie), precum şi pentru combaterea respiraţiei urât mirositoare, bun în gingivită, afte, angină şi ulcer la nivelul cavităţii bucale ş.a..
Atenţie – condimentele nu se combină oricum şi nu se potrivesc la oricare mâncare!

Porumbul (zea mays)
Se folosesc atât boabele (de pe ştiuletele depănuşat) şi uleiul de porumb (presat la rece, netratat termic şi netratat chimic, filtrat), cât şi mătasea de porumb - fiecare după indicaţiile specifice. Are în compoziţie vitamine (A, B1, B2, C. E, F. K, PP) şi săruri minerale (siliciu, calciu, potasiu), acid lauric şi acid palmitic, alantoină, zaharuri, zaharuri reducătoare, lipide, uleiuri, gliceride, răşini, proteină (zeina), maltoză, steroli, tanin, ulei esenţial (inositol) ş.a.. Are efect nutritiv şi întăritor, este răcoritor şi bun tonic cardiac, calmant şi antihemoragic, colagog, coleretic dar şi hipotensiv, fluidizant biliar, diuretic, ajutând la eliminarea din organism a acidului uric şi a fosfaţilor. De asemenea este de folos în litiază urinară, oligurie, cistită, nefrită, albuminurie, totodată eliminând excesul de colesterol. Se poate consuma sub formă de porumb fiert, prăjit pe jar ori ca mămăligă preparată din făină de porumb. Este indicat consumul uleiul de porumb presat la rece (atenţie la alergii şi la sfatul medicului), acesta nefiind tratat nici chimic, nici termic, după cum este recomandat şi uleiul natural extravirgin de măsline (nu din amestecuri de uleiuri şi nici ulei din turte de măsline) care poate fi folosit la prăjire de mai multe ori.

Fasolea (phaseolus vulgaris)
Fasolea se poate consuma ca fasole păstăi verde proaspătă apoi preparată – gătită prin fierbere, dar şi ca fasole boabe uscată pusă la înmuiat şi apoi fiartă. Nu recomandăm fasolea congelată. Este acceptabilă cea conservată (la borcan ori la conservă din metal). Se consumă păstăile şi boabele de fasole. La prepararea (fierberea) fasolei boabe (care se poate fiebe şi separat de alte legume şi alimente care se pot adăuga doar în ultimele cca 15 minute de fiebere, după schimbarea apelor), se recomandă înlocuirea de 2-3 ori a apei în care se fierbe, la intervale de cca 10-15 minute. Atenţie apa în care se fierbe se înlătură şi se înlocuieşte imediat tot cu apă fiartă încălzită înainte în altă cratiţă, mai ales că în cazul boabelor de fasole uscată care nu sunt albe, în apa de fierbere se elimină colorant natural specific culorii bobului (fasole neagră, roşie, tărcată ş.a.). Apa înlăturată în 2-3 ture conţine substanţe cu un anumit efect toxic care nu sunt indicate spre consum. Fasolea uscată boabe se lasă la înmuiat cca 8-12 ore înainte de a se prepara prin fierbere.
Fasolea conţine vitamine (A, B1, B2, B6, B9, vit. C, E, PP), săruri minerale (calciu, magneziu, siliciu, fosfor, potasiu), clorofilă, carbohidraţi, oligoelemente (fier, nichel, cupru, cobalt), alantoină, aminoacizi, protide, urticază, amidon, acid uric (fasolea boabe conţine 45 mg de acid uric la 100 grame de fasole) ş.a..
Consumul de fasole are efect antiinfecţios, antidiabetic, depurativ, diuretic, energizant, tonic cardiac şi hepatic, leucogen dar şi nutritiv şi este bun reparator al sistemului nervos ş.a..
Se indică consumul în caz de diabet, reumatism şi gută, astenie, depresie, surmenaj, în plus, se recomandă şi în anemie, convalescenţă, hepatism şi insuficienţă hepatică, în caz de afecţiuni ale pancreasului (inflamaţie, pancreas leneş, opilaţie). Fsolea este bună în dispepsie gastrică, aciditate, hidropizie, obezitate etc.. Consumul de fasole boabe gătită este indicat în caz de leucopenie (insuficienţa globulelor albe), căci stimulează producerea de limfocite.
În cazul consumului de fasole verde (păstăi cu boabe), se observă că se reglează metabolismul - compus din asimilaţie (anabolism) şi dezasimilaţie (catabolism); se fortifică şi inima şi protejează ficatul. Mai mult, datorită capacităţii sale de a normaliza numărului globulelor albe, se recomandă consumul de fasole verde după tratamentele pe bază de antibiotice.
Leguminoasele (fasolea, soia boabe, năutul, bobul) se combină foarte bine cu crealele (grâu, orez, secară, porumb ş.a.) în proporţie de 1 la 2: 1 parte leguminoase plus 2 părţi cereale. Ihnie de fasole consumată cu cu pâine integrală sau cu mămăligă ori orez brun.
Recomandăm ca, la servirea mesei, să se consume legume şi verdeţuri proaspete, sub formă de salate de crudităţi naturale (de la piaţă / de la ţară) care se poate stropi cu zeamă (suc) de lămâie proaspăt stoarsă care are efect pozitiv antioxidat. Poftă bună!

Surse:

  1. Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...]”, Sibiu, 2012
  2. Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Ed. Cimarron, Sibiu, 2011
  3. Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Ed. Ceres, Bucureşti, 1987
  4. Xael de SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”, Ed. Polirom, Iaşi, 2001

Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 10 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com 



 COORDONARE şi TEHNOREDACTARE articole și lucrări științifice, cărți, broșuri! 
                          EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.                          
   G  R   A  F  I  C  Ă  : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a. 
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com            

Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!    OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!   OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! 
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai  în perioada 24-31 martie 2014!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

 VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! 
OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.03.2014! VĂ AŞTEPTĂM!
 Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.03.2014! VĂ AŞTEPTĂM!
1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 24-31.03.2014! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ###
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG!


                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

               GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
                                             < GARANTAT un CADOU GRATIS în luna MAI 2014:

                             Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate ULBS şi

                                                            Pasul 2) iei legătura cu autorul şi

                                  Pasul 3) cumperi în luna  MAI 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,

                                              ...  ATUNCI poţi primi
                                                   GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
                                                              a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, 
stafide sau alune ş.a.
sau 
                                                                  b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)
sau
d) o carte BONUS GRATUIT GARANTAT!

                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!

                          CONTACT  E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * *

Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 9 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează articole și lucrări științifice, cărți la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .