luni, 16 februarie 2015

ALIMENTELE CU PESTICIDE - RISCURI!


ALIMENTELE CU PESTICIDE - UN RISC MAJOR pentru SĂNĂTATE!

Problema legumelor şi fructelor tratate cu insecticide, ierbicide, fungicide ş.a.

SUA şi Japonia sunt cei doi cei mai mari consumatori de pesticide, pe poziţiile următoare situându-se India, Franţa, Germania ş.a..
Produsele româneşti, de regulă, conţin mai puţine pesticide decât multe dintre legumele şi fructele de import.

Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă, este ştiut faptul că, nu trebuie să ne lipsească de la masă legumele şi fructele, plus alimentele de bază naturale. Alimentele trebuie să fie cât mai naturale, deci şi cât mai puţin prelucrate (procesate) industrial şi cu cât mai puţini aditivi (sintetici / artificiali).
Şi totuşi, dat fiind că trăim în lumea globalizării, suntem cu toţii prinşi de tăvălugul extinderii agriculturii intensive (cu utilizarea chimicalelor la scară largă – îngrăşăminte şi pesticide ş.a.) şi în consumul de alimente intens prelucrate industrial şi, deci, denaturate.
Este dovedit şi recunoscut ştiinţific potenţialul toxic şi cancerigen al chimicalelor folosite atât în agricultură, cât şi în procesul complex de prelucrare industrială a materiilor prime şi a alimentelor. Din păcate, chimicale se găsersc şi în majoritatea produselor de igienă corporală, de întreţinere corporală, de înfrumuseţare, şi chiar şi în destule medicamente.
Deşi pesticidele sunt necesare, într-o anumită măsură, pentru prevenirea răspândirii dăunătorilor, se observă că, de multe ori, sunt folosite excesiv. Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) este cea care stabileşte în spaţiul comunitar (al UE) limitele maxime admise de reziduuri în produsele alimentare.
Pesticidele precum fungicidele, insecticidele, ierbicidele, acaricidele sunt folosite conform reglementărilor şi conform normelor însă sunt destule situaţii dovedite când sunt folosite în exces.
De exemplu – fungicidele combat ciupercile parazite din culturile de plante, insecticidele distrug insectele, iar ierbicidele sunt utilizate contra buruienilor.

Un studiu efectuat de organizatia ecologistă Greenpeace a dovedit că cca 80% dintre fructele cultivate convenţional şi 55% dintre legume prezintă pesticide, iar 10% dintre acestea conţin reziduuri care depăşesc limitele legale.
Pe termen lung, alimentaţia nesănătoasă cu alimente şi lichide care conţin diverse pesticide, poate avea efecte toxice asupra organelor, a pielii şi asupra întregului organism, şi chiar şi asupra sistemului nervos.
În aceste condiţii nefaste, uneori, poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor diverse, precum Parkinson si Alzheimer, probleme de creştere şi hormonale la copii şi chiar sindromul ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate), de asemenea pot să apară în unele cazuri probleme hormonale la adulţi, tulburări de metabolism ş.a..
Limita maximă (adimsă) de pesticide din produse este în raport cu persoanele adulte şi sănătoase, iar prin urmare copiii, persoanele în vârstă, oamenii bolnavi, femeile gravide ş.a. pot fi afectate mai puternic decât adulţii tineri sănătoşi.
Conform http://gandeste.org/, cercetătorii americani au efectuat o serie de studii despre contaminarea cu pesticide a diverselor legume şi fructe şi au publicat o listă cu cele suspectate a fi posibil cele mai contaminate legume şi fructe: piersică, măr, piper, telină, nectarine, căpsuni, cireşe, napi, salată verde, struguri, morcovi, pere. Legumele şi fructele în principiu mai puţin contaminate, ar fi: ceapa, avocado, porumbul dulce, mango, sparanghelulmazărea, kiwi, varza, vânăta, papaya, pepenele verde, broccoli, tomatele, cartoful dulce. Lista nu este îneaparat universal valabilă.
Potrivit http://gandeste.org/, un studiu efectuat de Organizatia Greenpeace în perioada anilor 2009-2010 relevă faptul că cele mai toxice legume şi fructe de pe piaţa europeană ar proveni din Turcia – ardeii, perele, strugurii si gutuile. La fel, salata verde şi spanacul absorb şi reţin numeroase substanţe chimice în frunze, însă depinde de cultivator cât de stropite sunt.
Există cazuri în care merele, perele şi roşiile pot fi stropite cu pesticide chiar de mai multe ori pe an.
Totuşi, liste(le) cu clasificări privind legume şi fructe cu pesticide ş.a. substanţe nesănătoase, sunt doar orientative, nu constituie o regulă general valabilă pentru toţi producătorii, procesatorii şi nici pentru toate ţările etc..
Specialiştii recomandă spălarea îndelungată a legumelor si fructelor sub jet de apă, cu apa domoală în care se poate adăuga bicarbonat de sodiu. De asemenea, este indicată scufundarea acestora într-un vas cu apă vreme de 30 secunde – 1 minut.

Mâncarea poate conţine microparticule toxice, folosite destul de des în agricultura intensivă.
Carnea, mezelurile, lactatele ş.a. pot conţine uneori urme de pesticide toxice.
Chimicalele şi alte substanţe pot afecta zestrea genetică.
Femeile gravide, copii, vârstnicii şi bolnavii sunt cei mai expuşi.

Mâncarea poate conţine, în unele cazuri dovedite, microparticule toxice, folosite destul de des în agricultura intensivă în diferite ţări, de către diferite companii, firme mici ş.a.. Atenţie la ceea ce mâncăm şi cu ce ne spălăm, căci sănătatea este în pericol, iar organismul ne este zilnic bombardat cu E-uri, cu câmpuri electromagnetice şi... cu factori de stres.

Diferite substanţe toxice precum diverse tipuri de insecticide, coloranţi etc. se regăsesc în mâncare. Atenţie la faptul că, la prepararea mâncării folosim practic cereale, leguminoase, legume etc. care pot conţine pesticide, îngrăşăminte sintetice ş.a. substanţe cu potenţial toxic.
Mâncarea pe care o consumăm ar putea conţine şi ea, în unele cazuri, unele tipuri de particule foarte mici / microparticule / nanoparticule toxice, precum cele găsite în unele pesticide folosite de multe ori în agricultura intensivă / „industrială”. Specialiştii americani de la Universitatea din Missouri, SUA, susţin ideea că acestea au ajuns probabil, în destule situaţii, în hrana consumată (conform http://www.inquisitr.com/). Potrivit concluziilor rezultate în urma efectuării studiilor, experţii avertizează că aceste nanoparticule pot fi periculoase pentru organism şi, deci, pentru sănătate.
Aceste microcomponente toxice, conform opiniei specialiştilor, se pot găsi deja în comerţ, căci se susţine că există deja peste 1.000 de produse care se bazează chiar pe tehnologia nanoparticulelor. Aceste elemente de risc pot fi prezente, în anumite cazuri chiar în apă, dar şi în cosmetice şi chiar în ambalajele mâncării cumpărate din comerţ.
Nu uitaţi că, tor ceea ce mâncăm ajunge în organism şi ne afectează mai mult sau mai puţin. La fel, produsele de igienă coporală (pasta de dinţi, spuma de ras, săpunul solid şi cel lichid, şamponul, gelul de duş etc.), de înfrumuseţare, cremele etc. sunt absorbite în şi prin piele, în sânge, în organe, deci în ţesuturi, prin intermediul pielii, pe la nivelul mucoaselor, ochilor, al orificiilor corporale. Aşadar trebuie mare grijă la calitatea produselor folosite, la cantitatea şi numărul de ingrediente sintetice toxice conţinute şi la cât de des le folosim, căci, sănătatea este în pericol.
Cele de mai sus nu înseamnă obligatoriu că toţi oamenii sunt expuşi direct riscului consumului de produse tratate cu astfel de microparticule, însă subliniază faptul că totuşi există riscul consumului de alimente de acest tip, care pot fi nesănătoase.
Totuşi, liste(le) cu clasificări privind legume şi fructe cu pesticide ş.a. Substanţe nesănătoase, sunt doar orientative, nu constituie o regulă general valabilă pentru toţi producătorii, procesatorii şi nici pentru toate ţările etc..

Atenţie la sursa de provenienţă a cărnii (materie primă), a mezelurilor.
Inclusiv carnea, laptele, derivatele din lapte, preparatele din şi cu carne, mezelurile pot conţine, uneori sau deseori, reziduuri de pesticide, de îngrăşăminte artificiale, care din iarbă şi cereale, prin furajare, ajung în organismul animal. De asemenea, există riscul folosirii de hormoni de creştere, de antibiotice în exces, toate utilizate în procesul furajării şi tratării animalelor precum suine, bovine, ovine, chiar păsări etc..
Femeile gravide, feţii, copiii dar şi adulţii pot fi afectaţi de alimentele neconforme sau chiar de cele aparent corespunzătoare, în condiţiile în care substanţele chimice toxice se pot acumula, treptat în organism. Uneori acestea sunt eliminate din corp, iar alteori sunt reţinute, cazuri în care, în anumite situaţii se poat produce tulburări de metabolism, ale echilibrului endocrin la tineri şi la adulţi, şi uneori chiar cancere.
Conform https://www.farmaciata.ro, Dr. Mihai Voiculescu afirmă că genele sensibile (ADN-ul) la reziduuri toxice joacă un rol fundamental în reproducere şi se găsesc în ţesuturile organismului care produc steroizi.
Cele mai reduse cantităţi de astfel de substanţe toxice ar fi la cartofi, morcovi şi roşii, dar nu este o regulă general valabilă.
În ţara noastră, analizele au arătat că cca o cincime dintre legume şi fructe depăşesc concentraţia legală admisă de astfel de substanţe precum pesticidele – ierbicide, insecticide ş.a..
În concluzie, se recomandă atenţie sporită la ceea ce cumpărăm, la ceea ce consumăm căci, deşi (aparent) invizibile, chimicalele ş.a. ne afectează sigur sănătatea. Mens sana in corpore sano.

Articol de Răzvan-Ioan TULPAN
Autorul publică articole şi în ziarul local MESAGERUL DE SIBIU - http://www.mesageruldesibiu.ro/ . Răzvan-Ioan TULPAN este colaborator permanent independent, iar articole puteţi găsi şi în formula tipărită a ziarului, la chioşcurile de presă.


                            OFERTA de CĂRȚI / BOOKS                                        Autorul Răzvan-Ioan TULPAN
Cumperi oricare carte de-a autorului Răzvan Tulpan direct de la el şi câştigi garantat un DVD (nou, sigilat) la alegere din cele disponibile. 
Promoţie valabilă doar în perioada 20-28.02.2015! Promoţia / oferta nu se cumulează cu alte oferte, promoţii, reduceri, bonusuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu