Mănânci fructe? Aliaţii
sănătăţii:
merele, măceşele şi
curmalele!
Sănătatea
se menţine şi prin binefacerile legumelor, fructelor şi a altor
vegetale. Proprietăţile benefice ale fructelor şi legumelor sunt
cunoscute din cele mai vechi timpuri. De aceea, vă îndemnăm a
consuma zilnic fructe, legume, verdeţuri proaspete crude. Atunci
când medicul recomandă, se pot consuma chiar fierte. În zilele
noastre prelucrarea (procesarea) industrială cu aditivarea au dus la
o denaturare a alimentaţiei, condiţii în care vegetalele naturale
(fără pesticide, ierbicide, fără DDT) sunt esenţiale şi vitale
pentru combaterea efectelor radicalilor liberi, pentru susţinerea
imunităţii, a metabolismului şi pentru o bună
sănătate. În caz de diverse
afecţiuni, sensibilităţi sau alergii ţineţi cont de
recomandările medicului, pentru a evita eventuale probleme şi
complicaţii. Poftă bună!
Merele
- Mărul (Pirus malus)
Mărul este
considerat, cel puţin la noi în ţară, alături de fructele de
măceş, regele neâncoronat al fructelor, datorită proprietăţilor
curative extraordinare! Fructele naturale (organice şi cu tot cu
coajă), de la ţară, naturale, sunt sănătoase, fiind bogate în
săruri minerale: potasiu (120 mg / 100 gr. de măr),
calciu (6 mg), fosfor, mangan (0,40 mg. / 100 gr.), sulf, fier, brom,
arsen, cobalt, iod, zinc ş.a.. Conţine şi vitamine: A, B1-B6, C,
H, H, PP, conţine zaharuri, protide, lipide, carbohidraţi (glucide:
12 grame per 100 de grame de măr), esenţe diverse, acizi
(galotanic, oxalic), enzime (când este crud, nefiert,
nepasteurizat). Are efect antiinflamator, depurativ, antiseptic
intestinal, hemostatic, antidiareic, tonic, laxativ. Este bun tonic
muscular şi al sistemului nervos, ocrotitor gastric, digestiv şi
stomahic, bun depurativ sangvin. Se recomandă conmsumul de mere
naturale în caz de anemie, surmenaj intelectual,. Este folositor şi
deoarece absoarbe toxinele din intestine, de aceea este indicat în
dizenterie, enterocolită, diaree, gastrită, ulcer, retenţie
urinară, palpitaţii cardiace, infract de miocard (infarct de muşchi
cardiac). Util în caz de stres, surmenaj, cefalee, stare de angoasă,
insomnie. Bun în caz de artirism şi reumatism; de
folos în tratarea bronşitei şi a
pleureziei.
Bun în
obezitate, hidropizie, în caz de demineralizare, anemie. De folos în
hepatism şi opilaţie (boli ale ficatului), bun şi în diabet şi
dizenterie bacilară. Util şi în caz de stări febrile, în herpes.
Este permis diabeticilor (există anumite soiuri excelente pentru
diabetici). Se recomandă o cură de mere (cu tot cu coajă) de
câteva zile (2-3-4 zile) pentru detoxifiere şi regularizarea
funcţiilor intestinale, având ca rezultat un scaun normal şi o
învigorare (deoarece combate constipaţia, căci mărul este bogat
în fibre şi astfel absorabe apa şi impurităţile / toxinele de la
nivelul intestinelor). Mărul are efectul unui burete - este
absorbant intestinal, căptuşind mucoasa intestinală şi absorbind
toxinele care sunt apoi eliminate prin
fecale (scaun). Da asemenea, acest fruct minunat -
minunat dacă este natural - are fermenţi
antiinflamatori şi astringenţi, pe deasupra conţinând fibre
vegetale care, în general, au acţiune benefică deosebită. Merele
coapte sunt utile în tulburări gastrice şi intestinale dar şi în
tulburări hepatice.
Măceşele
- Măceşul (Rosa Canina)
Măceşul (numit şi
trandafir sălbatic, sipică, rujă sau răsură) este considerat,
cel puţin la noi în ţară, alături de
măr, regele neâncoronat al fructelor, datorită proprietăţilor
curative extraordinare! Se folosesc fructele (pseudobacele) măceşului
numite măceşe, dar şi frunzele, florile şi perişorii (ce separă
nuculele). Aparent banala măceaşă - de fapt un fruct minune,
conţine glucide, acizi (malic şi citric), pigmenţi flavonoizi,
ulei esenţial, lecitină, zaharuri, fermenţi, răşină, vitamine
(C, B, E, K, PP). Ceaiul de măceşe are efect vitaminizant, creşte
imunitatea, favorizează procesele enzimatice, efect diuretic (mai
uşor). De asemenea, ceaiul calmează colitele nefritice şi combate
calculuii renali. Frunzele de măceş au efect pozitiv în tratarea
tuberculozei (TBC), oprind hemoragiile de la nivelul plămânilor,
ciatrizează micile leziuni interne. Se foloseşte atât pulberea de
fructe (de măceşe), cât şi tinctura de măceşe. Consumul are
efect antidiareic, antiscorbutic, hemostatic, vermifug, laxativ,
diuretic, depurativ, stimulent etc.. Se recomandă în caz de diaree,
dizenterie, paraziţi, calculi biliari, oftalmie, dar şi în
afecţiuni ginecologice şi venerice: gonoree, leucoree, henoragii,
etc.. Bun în perioadele de convalescenţă, în caz de surmenaj,
slăbiciune, oboseală, etc.. Este folositor şi gemul obţinut din
măceşe (numit şi pastă de măceşe sau hecium-pecium), mai ales
dacă la prepararea pastei de măceşe nu se foloseşte zahăr
rafinat alb ci zahăr brut. Anumiţi autori recomandă şi susţin
folosirea de zahăr brut (brun, nerafinat) la prepararea gemurilor şi
a dulceţurilor din fructe, considerand că zahărul brut brun
(nefiind atât de prelucrat şi nefiind tratat chimic precum cel alb
care este rafinat, deci sărăcit şi incomplet) este mai bun şi
este benefic sănătăţii. [n.a.]
Curmalele
-
Curmalul
(Phoenix dactilifera)
Se consumă fructele
(curmalele), care sunt dulci. Acestea conţin glucide, materii grase
şi materii azotate, protide, lipide, cumarină, oligoelemente:
calciu (71 mg. raportat la 100 grame curmale),
fosfor (50 mg.), magneziu (63 mg. / 100 gr.), potasiu, sulf ş.a.. În
urma consumului de curmale se observă bune efecte astringente,
antitusive, remineralizante, nutritive ş.a.. Pulberea de sâmburi de
curmale se poate amesteca cu miere, formând astfel un emenagog -
care stimulează şi reglează fluxul menstrual. Consumul de curmale
este indicat în special în tuberculoză, bronşită, stomatită,
afte, gaze, cistită (afecţiune a vezicii urinare), senescenţă.
Are efect anticancerigene şi previne îmbătrânirea prematură.
Sunt folositoare în caz de anemie, sunt bune pentru copiii în
creştere. Recomandate pentru sportivi, căci, la fel ca şi
smochinele, stafidele şi mierea naturală polifloră, căci
constituie surse bune de zaharuri naturale (carbohidraţi), deci şi
de energie, plus săruri minerale, oligoelemente, vitamine ş.a. şi
pot înlocui cu succes zahărul alb (rafinat, denaturat şi
nesănătos) şi produsele dulci care conţin mult zahăr!
SURSE:
- Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012
- Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Editura
- Cimarron, Sibiu, 2011
- Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”,
- Editura Ceres, Bucureşti, 1987
- Xael de SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”,
- Editura Polirom, Iaşi, 2001
- http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu