joi, 29 ianuarie 2015

Bananele: Pro sau contra!?

Bananele: fructe hrănitoare şi energizante. Pro sau contra!?

                                                                                           OFERTA BOOKS CĂRŢI Copyright Răzvan TULPAN Sibiu RO - VALABILĂ din 15.01.2015

Bananierul (Musa sapientium) – Banana
Consumul prezintă avantaje şi dezavantaje.
Fructele bananierului (bananele – coapte în bananier, deci maturate natural, la soare) sunt bogate în proteine, conţin protide şi glucide, plus lipide, vitamine (vit. A: 300 U.I., vitamine din complexul B, vit. C: 20 U.I., vit. E), oligoelemente (calciu, cupru, fier, magneziu, zinc, fosfor ş.a.), cenuşi, materii azotate ş.a.. Consumul de banane are efect antidiareic, diuretic, tonic, energetic, nutritiv (100 grame de banană furnizează energie de 100 de calorii).
Se recomandă în diverse afecţiuni precum artrită, reumatism, fermentaţie intestinală, diaree, dizenterie, aciditate gastrică, rahitism şi în caz de calculi renali (pietre la rinichi) şi chiar în convalescenţă. Mai mult, bananale sunt indicate chiar şi femeilor gravide. Datorită conţinutului mare de proteine şi glucide bananele sunt hrănitoare şi energizante.
Bananele sunt cu adevărat hrănitoare şi cu toate principiile nutritive prezente şi active doar în condiţiile în care sunt maturate, deci coapte natural, în copac (în bananier), la soare. Din păcate, de regulă, bananele exportate-importate sunt recoltate necoapte, deci verzi, adică nematurate şi „incomplete” d.p.v. al conţinutului de principii nutritive: protide, vitamine, săruri minerale, enzime etc.. De cele mai multe ori consumăm banane recoltate necoapte, deci nematurate, verzi, care „se coc”, se îngălbenesc, după recoltare, fie prin lăsarea la temperatura camerei (la cca 16-22 grade Celsius), fie sunt “coapte” prin mijloace artificiale (metode prohibite / interzise), în cuptoare ori forţat cu hormoni de maturare – conform mass-media şi conform rapoartelor organelor de control şi de monitorizare abilitate.
A se consuma bananele atunci când sunt coapte în mod natural – să nu fie verzi, nici înnegrite (stricate, fermentate), nici galbene dar de fapt necoapte natural şi îngălbenite forţat, rapid şi artificial!
Contraindicaţii:
Nu se recomandă în alimentaţia diabeticilor deoarece bananele conţin o mare cantitate de hidraţi de carbon. Nu se consumă banane în caz de stres sau anxietate!
Nu se consumă banane verzi, banane mult prea coapte (deci fermentate şi stricate), la fel, nu se consumă cele „coapte” artificial forţat (prin expunerea la căldură în cuptoare, prin metode speciale interzise oficial).
Se poate vedea (observa) uşor dacă avem de-a face cu banane care nu sunt coapte natural (care au fost recoltate verzi şi apoi au fost ”coapte” rapid forţat şi artificial), banane care, deşi sunt galbene şi au aspect exterior vizual de banane coapte, prin simpla încercare de rupere a lor de pe ciorchine sau prin decojirea lor astfel: dacă coaja este fibroasă, aţoasă şi tare şi se desprinde greu de pe banană, ori dacă banana se desprinde greu de pe ciorchine, este limpede că, de fapt, nu sunt coapte natural, nu sunt maturate, înseamnă că, de fapt, coaja şi nici miezul nu sunt maturate (coapte). În cazul bananelor recoltate coapte sau recoltate verzi însă lăsate să se îngălbenească un timp mai îndelungat, pentru o îngălbenire naturală (un fel de maturare în timp, după recoltare / culegere), coaja se desface uşor, bananele se se rup uşor de pe ciorchine, având coaja matură şi neaţoasă, deci moale.
În concluzie, dacă bananele sunt galbene (nu înnegrite) şi se rup şi se decojesc greu înseamnă că, de fapt, nu sunt coapte, iar dacă se rup uşor (normal) înseamnă că sunt coapte sau, cel puţin, nu sunt dintre cele „coapte” rapid forţat termic!
Atenţie: Se recomandă a se consuma bananele atunci când sunt coapte în mod natural, când sunt galbene, cu gust specific, cu miros caracteristic (atât coaja cât şi miezul), cu consistenţa specifică bananei coapte cu coaja neaţoasă (nefibroasă), relativ moale – să nu fie nici verzi (necoapte), nici înnegrite (stricate, fermentate) şi nici coapte artificial forţat prin expunerea la temperaturi mai înalte! Normale sunt bananele recoltate galbene din bananier. Se pot cumpăra verzi, şi apoi se ţin la temperatura camerei, posibil învelite în hârtie, când se îngălbenesc în câteva zile, natural. De asemenea atenţie la faptul că, bananele pot fi stropite cu diverse pesticide, insecticide, fungicide etc., caz în care nu sunt tocmai sănătoase.
Atenţie, căci există situaţii în care, de când sunt verzi, bananele pot fi tratate în mod nesănătos cu etilenă - un hormon vegetal de maturare a fructelor, pentru a fi coapte forţat, deci mai repede.
Bananele coapte natural au coaja cu aspect lucios, în timp ce bananele coapte forţat (artificial) au coaja mată, deci fără luciul caracteristic. Evident că bananele coapte în bananier sunt mai hrănitoare şi mai complete sub aspectul principiilor nutritive, decât cele coapte forţat ori lăsate la maturat normal în cameră.
Datorită riscului generat de stropirea cu pesticide, ierbicide etc. (uneori între limitele admise), cât şi datorită înregistrării de cazuri de banane coapte forţat, nu se recomandă consumul crescut de banane însă, 1-2 banane sunt acceptabile, dar nu zilnic.
Recomandăm fructele şi legumele autohtone, deci „Made in Romania”, naturale, organice, de la ţară, de preferinţă din zona geografică a consumatorului, fructe şi legume de sezon sau păstrate peste iarnă, din categoria celor fără ierbicide, fără pesticide şi fără alte substanţe care de fapt pot fi toxice şi pentru consumatori.

Surse:
  • Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012
  • Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Editura Cimarron, Sibiu, 2011
  • Xael DE SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”, Editura Polirom, Iaşi, 2001,
  • Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Editura Ceres, Bucureşti, 1987
  • http://www.curier.ro/


Elif Memet din Constanţa a câştigat locul 1 în Europa la concursul de eseuri

# Elif Memet (elevă în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa) a câştigat locul 1 în Europa respectiv locul 13 mondial la concursul de eseuri.

"Eseul realizat de eleva din Constanţa a răspuns la întrebarea "Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetăţenii lumii?”, iar soluţia dezbătută în ansamblu de Elif Memet propune microfinanţări în agricultură. Ea a participat la acest concurs alături de peste 1.000 de elevi din 65 de ţări. Clasându-se pe locul 13 la nivel mondial şi prima din Europa, Elif a fost invitată la Ceremonia de Premiere ce va avea loc la Washington, în luna aprilie, şi va călători acolo în mod gratuit, însoţită de sora ei. Ea îşi va prezenta eseul la ceremonia ce va avea loc la Casa Albă în data de 15 aprilie."*

 Felicitări! Congratulationss! Dacă doreşte Elif Memet (elevă în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa), o pot premia cu o carte de a mea, îşi poate alege un titlu. Website-ul meu: http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ . CONTACT autor Răzvan TULPAN: E-MAIL: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com 

*Sursa:
*http://www.mediafax.ro/life-inedit/eleva-din-constanta-invitata-la-casa-alba-in-urma-castigarii-unui-concurs-de-eseuri-13790809 #

vineri, 9 ianuarie 2015

OFERTA de CĂRŢI (BOOKS) valabilă din 15.01.2015!

                                                 

   OFERTA de CĂRŢI (BOOKS) valabilă din 15.01.2015! # Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN

OFERTĂ VALABILĂ din 15.01.2015:
1 + 1 G R A T I S ! Dacă cumperi cărţi direct de la autor în perioada 15-31.01.2015,
primeşti C A D O U cartea "Răscoala" de Liviu Rebreanu, nou-nouţă (ediţie cartonată),
dacă cumperi oricare carte de a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor! Vezi OFERTA: 
Comenzi de cărţi pe adresa de E-mail a autorului: 
AiCarteAiParte.ioan@Gmail.com