luni, 14 decembrie 2015

ALIMENTE DE EVITAT şi SPĂLAREA DINŢILOR

ALIMENTE DE EVITAT sau CE NU ESTE INDICAT SĂ MÂNCAM! şi IGIENA/SPĂLAREA DINŢILOR/GURII

Alimente nesănătoase de evitat şi igiena orală: pentru o bună sănătate!

Pentru o bună stare de sănătate şi pentru un metabolism echilibrat, este recomandată evitarea alimentelor prea procesate (prelucrate) industrial, prea aditivate, a celor mult diferite de materiile originare. Astfel, evitaţi următoarele alimente, materii prime, aditivi ş.a., care pot dăuna şi unele sigur chiar dăunează sănătăţii sau, oricum, nu contribuie la un metabolism normal şi nici la o bună stare de sănătate.


Evitaţi sau măcar micşoraţi mult consumul de produse precum:

1. Zahărul alb (adică rafinat) şi produsele cu mult zahăr alb/rafinat, căci afectează negativ splina, pancreasul şi ficatul, dăunează metabolismului, afectează imunitatea reducând mult puterea de luptă contra infecţiilor;
(care se regăsesc în produse precum unele: băuturi garbogazoase/răcoritoare, sucuri, nectaruri, gumă de mestecat, patiserie ş.a.),
ciclamat, aspartam, acesulfam K, sucraloză ş.a.;
3. Făina albă (deci prea rafinată şi incompletă), sărăcită de vitamine, minerale şi de fibre, şi produsele cu făină albă;
4. Margarina de toate tipurile şi produsele cu margarină: patiserie cu margarină, îngheţată cu margarină, ciocolată cu magarină (de ex. cea ieftină, dar şi unele scumpe), alte dulciuri cu margarină şi cu zahăr alb rafinat în exces, ş.a.. Eliminaţi produsele cu margarină, adică cu uleiuri vegetale hidrogenate / uleiuri vegetale interesterificate (margarină cu posibile diverse adaosuri de vitamine şi verdeaţă) sau cu uleiuri vegetale parţial hidrogenate; înlocuiţi margarina din produse cu ulei presat la rece, cu unt ş.a.;
5. Produsele cu aditivii (E-uri) sintetici precum:
arome sintetice (artificiale), coloranţi sintetici (artificiali), nitrit de sodiu (din mezeluri, produse şi conserve de carne şi cu carne, dintre care unele au termen de valabilitate mare, de 1-2-3 ani), potenţator de aromă (monoglutamat de sodiu), antiaglomerant ş.a.;
6. Consumul mare de Produse procesate industrial (adică cele comune, fabricate cu mulţi aditivi, unii sintetici, nesănătoşi etc.).

Alte recomandări

Pe lângă aceste sfaturi şi îndemnuri, vă recomandăm să consumaţi produse cât mai naturale, deloc sau puţin modificate faţă de starea naturală, legume şi fructe fără ierbicide şi fără pesticide (organice - naturale - de la ţară) şi nemodificate genetic. Spălaţi foarte bine legumele, fructele şi verdeţurile, sub jet de apă potabilă curentă dar şi prin scufundare (imersie) în apă măcar 30 sec.-1 minut.
Evitaţi carnea şi produsele din carne, lapte şi lactate, ouăle ş.a., dintre acelea care provin de la animale şi păsări crescute industrial cu adaosuri de hormoni de creştere şi cu multe antibiotice în furaje!
În plus, feriţi-vă de prepararea şi incălzirea alimentelor la microunde şi pe plite cu inducţie magnetică!

Importanţa sportului

Nu uitaţi că mişcarea fizică şi sportul, alături de relaxare, contribuie în mare măsură la o viaţă sănătoasă, la starea de sănătate întreţinută şi prin renunţarea la fumat şi la acool în exces. Este dovedit ştiinţific faptul că mişcarea fizică efectuată după un program, frecvent, previne îmbătrânirea prematură şi contribuie şi la prevenirea a numeroase afecţiuni, reducând inclusiv riscul de cancer!


NU UITAŢI de igiena orală!

Nu uitaţi de întreţinerea danturii şi a gingiilor, căci cavitatea bucală trebuie întreţinută zilnic, deoarece în gură se formează numeroasae tipuri de bacterii care afectează dentiţia, gingiile, dar şi digestia, deci afectează sănătatea.
Dinţii se spală de 2-3 ori pe zi, cu periuţe de dinţi care se schimbă la 2-3 luni. Există foarte multe tipuri de periuţe de dinţi, cu diverse forme ale capului, cu diverse tipuri de peri (de fire), care ACŢIONEAZĂ DIFERIT unele de altele; deşi unele sunt scumpe, totuşi se găsesc şi la oferte de 1 + 1 Gratis.
De asemenea, poate fi benefică folosirea APEI DE GURĂ (există stomatologi care recomandă apa de gură fără alcool şi fără fluoruri), care ulterior clătirii se elimină (se scuipă), nu se înghite, la fel, fiind bună şi utilizarea aţei de gură.
Dacă nu aveţi condiţii sau timp pentru spălatul pe dinţi, se recomandă MĂCAR CLĂTIREA cu APĂ DE ROBINET sau cu apă plată, minerală (dacă nu aveţi acces la robinet), CLĂTIREA cu apă obişnuită de 5-6 ori consecutiv a gurii, căci veţi vedea că se elimină (o mulţime) de resturi grosiere...
Recomandăm şi folosirea AŢEI DENTARE, căci doar prin spălarea cu periuţă şi pastă de dinţi nu se pot îndepărta foarte bine resturile alimentare dintre dinţi.
De asemenea, se pot folosi paste de dinţi fără fluor (monofluorofosfat de sodiu), cu triclosan, enoxolonă ş.a.. Se pot folosi PASTE de DINŢI NATURALE (cu argilă, fără fluor, cu extracte naturale din plante, NATURALE): paste fără SLS, SLES, fără arome sintetice şi fără coloranţi artificiali, fără fluoruri, fără conservaţi precum benzoatul de sodiu, fără aluminiu etc.), se poate folosi şi praf (spumant/nespumant) de curăţat dinţii, produse de igienă bucală care se găsesc la mag. cu profil naturist.
Numeroşi specialişti, medici, nutriţionişti recomandă o alimentaţie sănătoasă, fără produsele şi fără aditivii nesănătoşi enumeraţi mai sus. Mens sana in corpore sano!