vineri, 27 februarie 2015

POSTUL RELIGIOS si DETOXIFIEREA

Postul religios şi detoxifierea înseamnă sănătate

Atât în perioada de post cât şi în afara acesteia, se recomandă renunţarea la alimentele greu de digerat, fermentative, prea prelucrate (procesate) industrial, cu mulţi aditivi artificiali. Este bună renunţarea la zahărul alb, la margarină şi la produsele cu zahăr alb şi margarină, precum şi renunţarea preparării şi încălzirii alimentelor în cuptorul cu microunde.

Postul şi detoxifierea
Postul de mâncare înseamnă şi o detoxifiere (dezintoxicare), un repaus parţial al sistemului digestiv. Este de folos reducerea consumului de carne în exces, de mezeluri din comerţ intens aditivate (inclusiv cu conservantul nitrit de sodiu şi cu colorantul din insecte coşenilă / carmin), renunţarea la zahăr alb (rafinat şi lipsit de fibre şi vitamine, minerale, enzime) şi margarină (uleiuri vegetate hidrogenate şi interesterificate) ş.a.. Alimentele conservate nenatural, sucurile din comerţ (procesate industrial, cu conservanţi, cu coloranţi sintetici şi arome artificiale) pot fi eliminate din alimentaţie pentru o mai bună sănătate. Postul este benefic şi necesar, iar uneori, la sfatul medicului specialist, poate fi însoţit şi de clisme. La nivelul intestinelor (datorită alimentaţiei necorespunzătoare pomenite în aliniatele anterioare) se acumulează o serie de reziduuri, de substanţe (mucus, alte materii, corpi „agăţaţi” / ”depozitaţi” în ansele intestinale) care îngreunează mult absorbţia, deci digestia. După curăţarea intestinelor prin post şi, eventual, prin clisme (doar la sfatul medicului), digestia va fi uşurată, normalizată şi absorbţia va fi normală şi optimă. De aceea este foarte important să consumăm în mod normal, obişnuit şi regulat alimente care au (şi) rol de balast, alimente precum: cereale integrale simple (fără adosuri de ciocolată, arome, coloranţi etc.), tărâţe de secară, eventual musly natural (amestec de fulgi de cereale integrale cu fructe uscate şi nuci şi alune uscate, seminţe de floarea-soarelui ş.a.), care conţin fibre, vitamine, minerale, şi nu au aditivi şi nici conservanţi, şi pot conţine şi enzime absolut necesare digestiei. Acestea se pot amesteca uneori cu iaurt natural simplu. Cerealele integrale, tărâţele curăţă, „periază” intestinele, absorb mucusul dăunător şi regularizează, deci normalizează atât absorbţia cât şi tranzitul (traficul) intestinal. De aceea o alimentaţie prea bogată în alimente de origine animală (carne, ouă, lapte, icre etc.), nu este sănătoasă, căci generează aciditate şi fermentaţie nesănătoasă, putrefacţie, producând anumiţi compuşi toxici, în special în condiţiile în care nutriţia este preponderent bazată pe produse de origine animală, fără aportul indispensabil şi esenţial de legume proaspete (neconservate), de verdeţuri, de leguminoase, de fructe. Se poate consuma şi puţină carne în afara postului, dar nu recomandăm mezeluri din comerţ cu aditivi nesănătoşi şi chiar improprii consumului normal!
Pe timpul detoxifierii, în special la începutul perioadei, datorită efectelor specifice dezintoxicării există posibilitatea apariţiei ameţelilor, a stărilor de slăbiciune, este recomandabil ca efortul fizic să fi redus. Dieta este bine a fi făcută conform sfatului medicului (nutriţionist), mai ales în situaţiile în care vorbim despre persoane cu boli (afecţiuni) cronice, bătrâni, femei gravide (la gravide obligatoriu se ţine cont de sfatul medicului atât pentru dieta specifică femeilor însărcinate, cât mai ales pentru o posibilă detoxifiere – pentru a nu afecta copilul printr-un şoc!). În cazul complicaţiilor se apelează de urgenţă la medic!
Alimentaţia să fie variată, complexă şi completă, chiar dacă este de post, deci fără alimente de origine animală, iar mesele să fie servite după un program regulat (la anumite ore potrivite), să se mănânce calm, liniştit, în o atmosferă plăcută, relaxantă, să se mestece bine mâncarea, iar după masă să se facă o plimbare lejeră iar, de 3-5 ori pe săptămână să se facă sport minimum câte 30-60 de minute.

Atenţie
Fructele nu se combină cu alte alimente, nici cu legumele, iar în amestecul (mix-ul / salatele) de fructe nu se pune pepene (verde / roşu sau galben) deoarece pepenele îngreunează digerarea celorlate tipuri de fructe.

Efectele fiziologice ale detoxifierii
Odată cu începerea procesulului de detoxifiere (comparabil ca reacţii, în anumite limite, cu cazul renunţării complete la alcool sau la droguri), pot să apară „reacţii de detoxifiere”, „de curăţare”, „efecte secundare” absolut normale, nepatologice între anumite limite, efecte precum transpiraţia abundentă care poate fi şi urât mirositoare (în anumite cazuri) datorită toxinelor eliminate, urină cu culoare modificată (închisă la culoare), diaree, erupţii cutanarte, gripă, dureri de cap etc..
Anumiţi specialişti şi anumiţi autori recomandă cure de detoxifiere mai lungi şi periodice, care să se întindă pe 1-2 săptămâni şi chiar mai mult, cure în care, obligatoriu – durata de revenire la normal durează tot atât timp cât dieta de bază în sine. Aceste lucruri înseamnă că organismul luptă pentru curăţarea intestinelor, a ţesuturilor, chiar a sângelui, iar sistemul digestiv începe a funcţiona din nou la parametrii apropiaţi de nivelul optim. Însă pe lângă această detoxifiere din punct de vedere alimentar este bine să facem şi o detoxifiere prin eliminarea produselor de igienă corporală ş.a. care pot conţine ingrediente toxice precum aditivi nesănătoşi sau nepotriviţi.

Rugăciunea de la masă
Nu uitaţi să spuneţi un „Tatăl nostru” înainte şi după servirea meselor! Cu siguranţă, rugăciunea domnească din Noul Testament, este de mare folos sufletesc şi nu numai atât!

Poftă bună”, „Sănătate” şi „Doamne-ajută”!

Surse:

Răzvan-Ioan TULPAN
AiCarteAiParte.ioan@gmail.com 


                            OFERTA de CĂRȚI / BOOKS                                        Autorul Răzvan-Ioan TULPAN




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu