vineri, 27 februarie 2015

POSTUL RELIGIOS

Postul religios înseamnă sănătate fizică şi chiar sufletească

Postul religios (ortodox) înseamnă respectarea rânduielilor creştineşti, biblice, dar şi curăţarea organismului şi disciplină. Postul – rugăciunea – milostenia, sunt recomandate chiar şi de Sfântul Apostol Pavel, în Epiostolele din Sfânta Scriptură...

Postul religios este foarte important în viaţa omului, în viaţa credincioşilor. Se recomandă atât ţinerea dietelor, curelor şi regimurilor recomandate de medic sau de către nutriţionistul cu atestat, cât şi a posturilor obişnuite şi religioase care au efecte benefice prin detoxifiere şi prin odihnirea” organelor interne, însă postul are şi afecte benefice sufleteşti, atunci când postul religios alimentar (de mâncare) se combină cu celelalte feluri de posturi.
Perioada de post nu se rezumă doar la un post de mâncare (o anumită dietă specifică fiecărei religii / credinţe). Postul de mâncare este doar o parte din cele necesare în timpul zilelor de post (miercurea şi vinerea) şi perioadelor de post, precum Postului Paştelui cu postul la cele rele – oprirea de la bârfă, de la privirea de imagini cu tentă sexuală, de la ceartă, ură, oprirea de la diverse lucruri şi gânduri imorale, rele etc.. Fiecare poate ţine postul după puterile sale, după posibilităţi, în funcţie de starea de sănătate, de conştiinţă, însă o anumită strădanie şi disiplină sunt necesare şi binevenite. Oricum, scopul postului religios nu este acela de a ne înfometa şi nici de a îmbolnăvi prin malnutriţie, ci se ţine post pentru a respecta buna rânduială creştinească, pentru a curăţa organismul, dar şi pentru a avea o disciplină, deci o abţinere de la poftele trupului. Fiecare ţine post după conştiinţa şi nivelul său propriu, însă cu siguranţă postirea este benefică şi sănătoasă pentru organism şi nu numai, căci este ştiut că postul, rugăciunea şi milostenia sunt de mare folos duhoivnicesc, nu doar trupesc şi psihic.
Pesoanele vârstnice, copii în creştere, bolnavii ş.a. au un post mai blând, mai îngăduitor. Preotul-Părintele Galeriu spunea şi că, practic corpul este un bun slujitor, însă este un stâpân prost – căci trage omul în stânga şi în dreapta, după pofta lui. De aceea, prin conştiinţă, prin disciplină şi voinţă, poftele trupeşti pot fi stâvilite şi controlate, căci astfel ne controlează pe noi toate poftele de mâncare, sexuale, înclinaţiile de lăcomie, de răutate etc..
Postul (postirea) este de mare folos religios, moral şi fiziologic-igienic (pentru sănătatea trupească). Postul înseamnă obligatoriu şi renunţarea la alcool, tutun, droguri. Coform cărţii Protosinghelului (ortodox) Nicodim Măndiţă Dai voinţă, iei putere”, un anume tip de clasificare a felurilor de post religios ortodox cuprinde categoriile:
1) Primul Post este postul negru (aspru): nu se mănâncă şi nu se bea nimic (nici pâine, nici apă – nimic);
2) Postul mijlociu – de mâna a doua: se mănâncă o singură dată pe zi, la ora 15 (ora 3 după-amiaza), puţină pâine şi apă;
3) Postul de mâna a treia: se mănâncă mâncare fiartă de post, o dată pe zi, cu cumpătare cu moderaţie şi cu echilibru);
4) Postul de mâna a patra sau ordinar: se mănâncă mâncăruri de post, fierte, de două sau trei ori pe zi.
Postirea de la alimente şi apă se mai poate clasifica şi în:
a) Postul îngăduitor: atunci când creştinii mănâncă mâncăruri îndulcite cu untdelemn (ulei) ori cu puţin peşte şi consumă şi puţin vin (un păhărel sau mai puţin);
b) Postul adevărat: înfrânarea totală de la mâncare sau de la mâncare uscată, iar mâncarea cu ulei, cu peşte şi cu vin în timpul perioadei (zilelor ori zilei) de post, se numeşte dezlegarea parţială a postului (religios creştin-ortodox).

Rugăciunea de la masă
Nu uitaţi să spuneţi un „Tatăl nostru” înainte şi după servirea meselor! Cu siguranţă, rugăciunea domnească din Noul Testament, este de mare folos sufletesc şi nu numai atât!

Poftă bună”, „sănătate” şi „Doamne-ajută”!

Surse:
  • Protosinghel Nicodim MĂNDIŢĂ – Dai voinţă, iei putere”, Editura Agapis, 2003
  • zvan-Ioan TULPAN Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...], Sibiu, 2012

Răzvan-Ioan TULPAN
AiCarteAiParte.ioan@gmail.com 


                            OFERTA de CĂRȚI / BOOKS                                        Autorul Răzvan-Ioan TULPAN



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu