miercuri, 4 februarie 2015

Sfecla roşie

SĂNĂTATE... DE LA PIAȚĂ!
Sfecla roşie – un aliment sănătos.

                                                                                         OFERTA de CĂRȚI / BOOKS

Sfecla roşie (beta vulgaris / beta vulgaris rapa / beta rubra)
Se folosesc atât rădăcina cât şi frunzele de sfeclă. Beta vulgaris are în compoziţie vitamine (A, B1, B2, C, PP), săruri minerale (magneziu, zinc, fier, calciu, cupru, siliciu, fosfor sulf ş.a.), oligoelemente (litiu, mangan, stronţiu, titan, rubidiu, cesiu, brom ş.a.), aminoacizi (albumină, glutamină, betaină şi aspargină), zaharoză (zahăr), rafanol, saponozide triterpenice ş.a..
După drojdia de bere naturală (atenție că, uneori, drojdia din comerț nu este naturală 100%), dintre majoritatea vegetalelor folosite, sfecla roşie este campion la concentraţia de potasiu.
Din beta rubra (sfecla roşie) se extrage un colorant natural folosit şi in alimentaţie – extract din sfecla roşie, cu codul E 162 (betanina).
Indicații
Consumul are efect antiseptic, depurativ şi diuretic, plus efect energizant, tonic şi stimulent, remineralizant, răcoritor, lenitiv, aperitiv, nutritiv dar şi colagog ş.a.. Se digeră uşor. Se recomandă consumul de sfeclă roşie în afecţiuni precum anemia şi uremia, în inapatenţă şi dispepsie gastrică. Este de folos în caz de opilaţie şi pentru ajutarea pancreasului leneş și a ficatului leneş. Este bună în artritism şi reumatism. Consumul de sfeclă roșie este indicat în TBC (tuberculoză), astm, bronşită, gripă dar şi în caz de demineralizare, convalescenţă şi îmbătranire, ş.a..
Contraindicaţii
Subliniem faptul că nu este recomandată diabeticilor (căci conţine o mare cantitate de zaharuri) şi remarcăm faptul că sfecla este iritantă pentru piele.
Atenție
Unii specialiști și autori precum Dr. Daniel Reid, recomandă a nu se consuma sfeclă crudă, ci doar fiartă.
Legumele, rădăcinoase cele mai sănătoase și mai indicate spre consum sunt cele care provin din semințe nemodificate genetic, nestropite cu pesticide, ierbicide ș.a., crescute în soluri fără îngrășăminte artificiale adică vegetalele naturale, organice, „de la țară”, de preferință din zona geografică a consumatorului, de exemplu cele românești, naturale, de la piață.

Rubrică realizată de Răzvan-Ioan TULPAN

Surse:

  • Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutiţie naturală [...]”, Sibiu, 2012
  • Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Editura Cimarron, Sibiu, 2011
  • Xael DE SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”, Editura Polirom, Iaşi, 2001,
  • Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Editura Ceres, Bucureşti, 1987

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu